Свечано отварање изложбе је у суботу 18. маја у 19 часова.

Десанка Петров Морар, рођена у Сефкерину 1946. године, живи и ствара у Панчеву. Сликарством се бави од 1963, а излаже од 1964. године.

Теме и мотиви Десиних радова су свакодневица банатског села, веровањима њених житеља и религијским обичајима, док, с друге стране, будући склона фантастици, гради лични свет симбола у радовима у којима се преплићу снови, визије, кошмари.

Излагала је готово на свим континентима, остваривши 68 самосталних наступа и више од 300 колективних изложби у Србији, Хрватској, Словенији БиХ, Немачкој, Швајцарској, Чешкој, Француској, Шпанији, Португалу, Аргентини, Јапану, САД, Русији…

Добитница је бројних награда и признања међу којима се истичу: Награда за укупан уметнички рад 13. Бијенала наивне и маргиналне уметности у Јагодини 2007. године, Новембарске награда Панчева за изузетан успех у области уметности 2016, Награда Општине Ковачица за животно дело у ликовном стваралаштву 2021, Специјалне награда „Михајло Пупин“ у Идвору 2023. године.

Осим сликарства, у домену ликовних уметности, посветила се и цртежу и скулптури од теракоте, израђује и иконе, а пише и поезију. Дела Десанке Петров Морар налазе се у збиркама многих музеја, галерија и у приватним колекцијама у Србији и иностранству.

На отварању изложбе публици ће о уметници више рећи етнолог Никола Влајић, а Десине стихове говориће Дејан Боснић.