Застава Војводства Српског из 1848. године, културно је добро и изузетно важан музејски артефакт који сведочи о борби за српску државност у Војводини још половином XIX века. Једна је од ретких сачуваних оригиналних застава из овог периода. Застава је лични поклон аустријског цара војводи Стевану Шупљикцу.

У јесен 1848. године Панчево је било веома важан центар устаника, а у згради Магистрата у Панчеву, где се данас налази Народни музеј Панчево, био је смештен главни штаб војводе Шупљикца.

Управо под овом заставом, извојевана је једна од највећих победа устаника током Револуције, у битци код Панчева 2. јануара 1849. године.

На предњој страни заставе налази се двоглави црни орао на жутој подлози уоквирен црним троугловима, симболима Хабзбуршке монархије. У самом центру заставе је црвени штит са белим крстом и четири бела оцила. Изнад штита налази се круна, а ово је био грб Српске Војводине током Револуције. Испод грба налази се ћирилични натпис на српском језику: «Застава Ц(арског).К(краљевског). Воиводства Сербског 1848». Застава веома подсећа на ратну заставу аустријског цара, те се може претпоставити да је и ова застава била ратна застава српских устаника у Војводини. Сам изглед заставе говори о политичком програму, како аустријског двора, тако и устаника, аутономија за Србе у оквиру Хабзбуршке монархије.

На другој страни заставе, на плавом пољу уоквирен троугловима у бојама српске тробојке, представљен је је Свети Ђорђе са копљем у руци, након што је победио аждају.

Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине, Народни музеј Панчево током 2018. године успешно је реализовао пројекат рестаурације и конзервације Заставе Војвоства Српског из 1848.

Успешно изведеним конзерваторско-рестаураторским радовима сачуван је један од најзначајнијих предмета из модерне историје Војводине, а публици и будућим генерацијама омогућено је да се упознају са овим историјским документом из времена борбе за српску државност у Војводини.

Назив дела: Застава Српског Војводства 1848.
Аутор: непознат
Димензије текстилног дела: 95×125 цм
Димензије медаљона (сликани део): 35×45цм
Техника: уље на платну (сликано двострано)
Година настанка: 1848.
Инв.бр: И 1800
Заставу чине текстил и сликани део (медаљони)